Подбрани връзки по темите:

неделя, 27 декември 2009 г.

Рецепта № 3 Маслени бисквити за Коледа

В следващия колаж е събрано всичко, за което ще пиша в поредната статия:
Обичам да експериментирам с нови рецепти, но много повече мразя да не се получава очаквания резултат.

Две поредни години правя опити да изпека отвсякъде натрапваните Коледни сладки, ухаещи на канела и карамфил, изрисувани като за изложба.
Откъм форма и рисунки ги докарвахме (заедно с дъщеря ми), но най-вече откъм здравина. Получаваха се толкова твърди сладки, че ... приемах направеното за провал (не че не биваха изяждани!).

Затова тази година реших да направя нещо различно, замаскирано с коледна украса.
Така стигнах до рецептата за Маслени бисквити с глазура.
Необходими продукти:
250 г краве масло (едно голямо пакетче)
150 г пудра захар (пълна чаена чаша 200 ml)
3 жълтъка (общо са необходими 3 яйца)
1 прах ванилия (аз сложих още 1 и в глазурата)
400-500 г брашно (4 чаени чаши)
За приготвяне на глазурата са необходими още:
3 белтъка (останалото от трите яйца) и препълнена чаена чаша захар на кристали.

Начин на приготвяне:
Маслото се разбива с пудрата захар до побеляване (така пише в книгата), а аз бих го казала: до получаване на хомогенна смес. Прибавят се жълтъците, ванилията и брашното. Замесва се тесто. Разточва се кора с дебелина 0,5 см. Изрязват се формички, които се нареждат в тава и се изпичат за 15 минути във фурна на 180 градуса. Друг белег за готовност е порозовяването на краищата на сладките. Тавата не е необходимо да бъде намазана с масло, тъй като самите сладки са си мазни. Просто, за да се отлепят от тавата е необходимо да поизстинат.
А и тези, които се счупят при отделянето ще послужат за дегустация!

След разбиване на глазурата, в два отделни съда отсипах по малко, за да си направя зелена и червена (разбъркана с безвредни бои).
Украсата е плод на моментно вдъхновение, настроение и фантазия и затова ми бе необходима помощта на дъщеря ми.
За "инструменти" използвахме: шприц, пинсета, клечка за зъби, вилици и нож.
Така украсените маслени бисквити се нареждат отново по тавите, за да се изпекат допълнително в слаба фурна. За да не рискувам, този път зададох 70 градуса и така се "сушиха" около един час.
Нямаше да изпиша всичко това, ако накрая всички не бяхме доволни от резултата.
Ако имате по празниците време за губене в кухнята, можете да опитате.
Да ви е сладко!

Няма коментари:

Последователи на моя блог: