Подбрани връзки по темите:

четвъртък, 4 февруари 2010 г.

Китайска Нова годинаНа 14 февруари тази година (2010) в Китай предстои посрещането на Новата година!

Китайската Нова година (на китайски 春节, Чун Дзие) е най-дългият и най-важният празник в китайския календар.

Новогодишните празненства традиционно започват на първия ден от месеца и продължават до петнадесетия, когато луната е най-ярка. Някой хора в Китай излизат за цели седмици в отпуска, за да се подготвят за пищните тържества по случай Чун Дзие.


Според една легенда, в древността Буда поканил всички животни при себе си, за да отпразнуват Чун Дзие. Дванадесет животни дошли на празника и Буда кръстил по една година на всяко от животните, които го почели.
След това Буда нарекъл всеки човек, роден в годината на определено животно да притежава някои от чертите на неговия характер
.
По време на празненствата Чун Дзие китайците обличат червени дрехи и украсяват домовете си със стихове, изписани върху червена хартия. На децата се дават "щастливи пари", в червени пликове.
За подобряване на своето настроение,
за здравето на целия китайски народ,
от уважение към китайската култура
ви предлагам да изгледате следния поздрав:


За китайската Нова година входната врата трябва да се пребоядиса задължително в червено, защото този цвят е символ на късмета и щастието. По време на новогодишната нощ всички ножове в къщата се скриват, за да не си “отреже” някой късмета.

Червеният цвят символизира огъня, който според китайските вярвания прогонва лошия късмет. Фойерверките по случай Чун Дзие се подготвят в съответствие с древните обичаи. Преди много години китайците палели бамбукови пръчки, защото вярвали, че пращящите пламъци плашат и прогонват злите духове.

**********
На всички, които си направиха труда да прочетат тази статия, подарявам по един червен плик с "щастливи виртуални парички" (като участници в световната финансова криза)!
zwani.com myspace graphic comments
Myspace Chinese New year CommentsОсновен източник:
http://bg.wikipedia.org

бутон за споделяне

1 коментар:

Rumen каза...

Чудесно и много полезно! Благодаря!

Последователи на моя блог: