Подбрани връзки по темите:

вторник, 13 март 2012 г.

ТАНЦ НА ПЛАНЕТИТЕ


Като начало, за "навлизане" в астрономическата тема предлагам клипа:

Източник: http://dermuehle.blogspot.com/2012/02/moon-venus-jupiter.html


Препубликувам (понеже няма възможност за директна препратка) статията на vasilev43

ТАНЦ НА ПЛАНЕТИТЕ

Днес, 13 март, след полунощ (т.е. вече на 14 март) на небето видимо ще се доближат планетите ВЕНЕРА и ЮПИТЕР. Ще могат да се видят най-близо една до друга за месеца (март). Двете небесни тела ще са толкова приближени, че на нас ще ни изглеждат така, сякаш ще се допрат.

На 17 юни, 2 година преди Христа, Венера и Юпитер се виждали от Вавилон. Три часа след залез слънце и двете планети били твърде близо една до друга, за да се виждат поотделно с невъоръжено око.
Такива „съединения” се случват често, но астролозите свързвали
Юпитер с раждането на царете,
а Венера – с плодородието
.
Съединението на Юпитер и Венера е станало близо до най-ярката звезда в съзвездие Лъв - РЕГУЛ (Цар). Така силно изразено съединение и толкова близко не се било случвало 2000 години преди или след тази дата.
Допуска се, че събитието е било причина група астролози (мъдреци) да се отправят на път към Ерусалим в търсене на новия цар – раждането на ИСУС ХРИСТОС.

„Витлеемската звезда” се споменава в Евангелието на Матей (глава 2: 1-12):
„А когато се роди Исус във Витлеем Юдейски в дните на цар Ирод, ето, мъдреци от изток пристигнаха в Йерусалим. И казаха: Къде е Юдейския Цар, който се е родил? Защото видяхме звездата Му на изток и дойдохме да Му се поклоним.”


При настоящото "съединение" действителното разстояние между двете планети е над 800 милиона километра. Тъй като двете планети застават заедно със Слънцето почти на една линия, могат да бъдат наблюдавани веднага след залез.

По-ярката от двете планети е Венера, тъй като тя отразява много повече слънчева светлина, въпреки че размерът й е много по-малък, в сравнение с Юпитер.

От сряда (14 март 2012) планетите започват „да се разминават бавно” и Юпитер ще бъде по-ниско над хоризонта от Венера.
Днес и утре, след залез слънце, ще бъде забелязана много близко до хоризонта и планетата Меркурий.

Тези три планети през месец март 2012 ще се наблюдават над западния хоризонт, което е така нареченият "ТАНЦ НА ПЛАНЕТИТЕ".

През месец март има изобилие от ярки планети, което не се случва често. Последното такова приближаване на Венера и Юпитер е било през 1999 г. На всеки 4-5 години небето ни предлага нещо подобно.

Най-прекрасна ще е небесната панорама на 25 и 26 март, когато към Венера и Юпитер ще се присъедини и Луната. Тя ще бъде няколко дни след новолуние и ще се вижда като тънък сърп. А на 26 март Луната ще застане между двете планети.

Тези явления могат да бъдат наблюдавани с невъоръжено око – без бинокли или телескопи.
Забележително е, че през тези дни в тъмната част на денонощието могат да бъдат виждани още две планети: Марс и Сатурн.
Марс оранжево-червен още от началото на нощта на югоизток, и Сатурн.
В полунощ Марс е точно на юг. След него СЕ появява и планетата Сатурн.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
С дъщеря ми, на връщане към дома, обходихме с поглед целия небосклон, докато открием къде са се събрали двете планети. Само бях прочела заглавие ... някъде (в пресата или в интернет), че днес планетите ще се срещнат. Накрая ги открихме - точно така, както са на снимката по-горе - отляво по-малката (Юпитер), а отдясно - двойно по-голямата (Венера).

Хубаво е, че се виждат и с невъоръжено око. Прибирайки се, реших че е добре да намеря нещо малко по-конкретно, кратко, точно и ясно по въпроса с планетите тази вечер и така попаднах на цитираната вече статия.

Благодаря на Блогъра:
Име: Vasil Vasilev
Град: Долни Чифлик
Професия: учител, физика и математика
Интереси: астрономия, креационизъм
(това, последното не ми е познато)

Няма коментари:

Последователи на моя блог: