21 август 2010

Рецепта № 9 Пиле с бира


Поредната рецепта, която ще ви предложа беше част от прекрасните гозби на майка ми. "Беше", защото мама вече я няма, но със сигурност би се гордяла с мен, ако можеше да види как и аз съм се научила да приготвям ПИЛЕ С БИРА 

Поводите да се сетя за приготвянето на това ястие са два: 
- наличието на пиле
- прекрасното ми настроение

В новооткрития във Варна КАРФУР, в петък (20.08.2010) продаваха пилета по 2,15 лв. за килограм. Просто няма как да не купиш! Така в хладилника ми се озова едно пиле, чакащо мига на своето сготвяне. 

Реших, че хубавото ми настроение трябва да завърши с добре наредена трапеза за вечеря. Така ще го предам и на останалите. 

Започвам с основното ястие - Пиле с бира 
Необходими продукти: 
пиле - 1 брой
масло - за предпочитане краве, но може и с маргарин
бира - (марката няма значение) 200 - 250 мл
сол, червен пипер
Моето допълнение в конкретния случай са 2-3 гъби печурки, заради които използвах и малко чер пипер. Начин на приготвяне:
Пилето се нарязва на парчета за порции. Парчетата се осоляват и се нареждат в подходяща тавичка с кожата нагоре (така, както ще бъдат сервирани). Върху всяко от тях се слага по малко краве масло/ маргарин. Наръсва се с червен пипер. Между парчетата от пилето могат да се сложат нарязани гъби или картофи. Заливат се с 200-250 мл бира. Моето пиле беше доста сочно и мазно и затова сложих само бира. В други случаи може да се сложи и малко вода. Пече се във фурна при температура 200 градуса до почервеняване. След почервеняване на първоначалната страна, парчетата месо се обръщат, поръсват се с червен пипер и се запичат. Когато са готови отново се завъртат в първоначалното си положение.
Докато пилето се пече, имам време да приготвя Салата от прясно зеле 
За нея няма нужда от много обяснения: Зелето се нарязва. За обогатяване на вкуса и цветовата палитра се настъргва морков. Посоляват се на вкус и се намачкват. Поръсват се със ситно нарязана свежа целина. Всичко това се овкусява с оцет и олио/ зехтин.










Остава ми още малко време, през което ще приготвя Панирани печени чушки 
Ще ползвам готова панировка и разбито яйце. Нищо че върху пакетчето с панировка са обозначили само пиле, риба и кашкавал, ще приема, че наистина е универсална и следователно става и за чушки. Първо печената чушка се натапя в разбитото яйце. След това се овалва в панировката. Пържи се в загрято олио от двете страни.








В допълнение към така приготвената вечеря запичам филийки хляб на скара. За десерт - Плодова салата
За нея наистина няма какво да се обяснява. Просто се нарязват наличните плодове. Насладата идва от примесените им вкусове и аромати и от готовия за консумация вид.

 
ЖЕЛАЯ ВИ ПРЕКРАСНО НАСТРОЕНИЕ !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи на моя блог: