Подбрани връзки по темите:

събота, 19 март 2011 г.

Рецепта № 12 Тиквеник


"Всъщност, ако има нещо, което най-много да обичам на света, то е печена тиква! - рече Душко Добродушков, а въображението му почна да слага пред него само тикви - сладки, хубави и ароматни...” Елин Пелин

Започвам с РЕЦЕПТАТА, която наскоро изпитах, получи всеобщо одобрение и следователно, заслужава публикуване.
След нея, в типично мой стил ще публикувам и няколко нещица за ТИКВАТА.


ТИКВЕНИК
( с готови кори )


Продукти:

500 г кори за баница ( 1 пакет )
800 г тиква
200 г захар ( 1 ½ ч. чаши )
150 - 200 г орехови ядки
100 мл олио
30 г галета ( или овесени ядки)
½ - 1 пакетче канела на прах
40 г пудра захар
100 г стафиди

Приготвяне:
Преди да започне същинското приготвяне на тиквеника, ТИКВАТА трябва да се приведе във вид, подходящ за ползване.
Започва се с хубавото й "изкъпване".
Следва внимателното й разрязване - на 2, 4, 6 ... нещо като деленето на клетките.


След разрязване на тиквата на N на брой "сърпове", следва отстраняване на семето, заедно с рехавата част около него:

Дотук тиквата е обработена отвътре.
Остава да се обели внимателно (без трудови злополуки) и нейната кора.

Към изпълнение на рецептата може да се пристъпи едва след достигане на следното изходно положение:

СЪЩИНСКО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА РЕЦЕПТАТА


Стъпка 1
Тиквата се настъргва на едро ренде и се задушава с малко олио, докато течността се изпари.
Стъпка 2
Прави се плънка от задушената тиква, смлените/ счукани орехови ядки, канелата, галетата, захарта и стафидите.
Стъпка 3
Плънката се разстила върху повърхността на половината кора като се оставя малко свободно място в началото (по рецепта се наръсва с олио, но аз сложих достатъчно от него в самата плънка).

Стъпка 4
Кората се навива на руло като за по-лесно оставеното непокрито място се подгъва и след това се започва с навиването.

Стъпка 5
Свитите рула могат да се наредят спираловидно в кръгла тава като се започне от средата й или да се нарежат на парчета (примерно на 4) и да се наредят в правоъгълна тавичка (аз предпочитам втория начин).

Стъпка 6
Тиквеникът се пече в умерена фурна до златисто-червеникаво оцветяване – примерно на 200°С за 25-30 минути.

Стъпка 7
След изпичане, още докато е топъл, се поръсва с пудра захар и се задушава в найлонова торбичка – така от конденза листите леко се овлажняват и поемат захарта.
Преди поднасяне също може да се поръси с пудра захар – за по-естетичен вид.


Друг вариант на сервиране:


Някъде из НЕТА намерих и симпатична схемичка на всичко разказано до тук:



Разказа за тиквата остава за утре ..............

Оранжево настроение - Статия от сайта КЕНГУРУ - Наръчник за съвременни родители

Няма коментари:

Последователи на моя блог: