Подбрани връзки по темите:

вторник, 4 ноември 2014 г.

Рецепта № 23 Сладкиш с плодове от компот

 
Това е сладкишът, който майка ми правеше най-често. Харесвахме го всички вкъщи. Смятам, че успявам да го направя точно като нея. Не че съм постигнала нейното съвършенство в кухнята. Просто рецептата му е лесна за изпълнение.
Потвърждение за вкусовите му качества е радушното му посрещане от двете ми съкровища - моите пораснали деца. 

Вмъквам една идея за "поставка" за готварска книга (или тефтер). Защо да я прилагате?
   - ръцете са свободни за приготвяне на ястието;
   - книгата с рецептите се запазва чиста за по-дълго време;
   - освобождава се повече работно място по кухненския плот.

 

От посочените продукти се получават 15 сочни и сладки пастички с плодово съдържание.

Продукти:

4 яйца
300 грама кристална захар
200 грама брашно
125 грама краве масло (1 пакетче)
1 буркан (800 мл) компот - от кайсии, сини сливи или др.
1 пакетче ванилия (по желание)


Начин на приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. За по-добро разбиване се прибавят 1-2 супени лъжици вода. Сместа се миксира около 10 минути.


Прибавя се постепенно, при непрекъснато разбъркване брашното.
По желание към сместа може да се прибави пакетче ванилия на прах.


Бухването на сладкиша се основава единствено на доброто разбиване. Поради тази причина в списъка на продуктите липсва набухвател.

Тавичката, в която ще се пече сладкишът, се намазва обилно с кравето масло. Ако току-що сте извадили пакетчето масло от хладилника (като мен), може да го разрежете на тънки резенчета, които да разпределите по дъното на тавичката и така да я загреете за кратко във фурната.

Плодовете от компота се изцеждат от сока му и се нареждат по дъното на тавичката с отвора надолу.
 


Върху тях равномерно се насипва тестото.



Сладкишът се пече в средно силна фурна, примерно на 180 градуса по Целзий за около 25 минути.



Изпеченият сладкиш притежава прекрасна коричка, която може с удоволствие да се излапа преди още той самият да е готов. Тя и без това би се разтрошила при обръщането му, защото е отделена от изпечения блат. 
След изваждането му от тавичката, сладкишът се обръща в подходящ поднос (или се връща отново в тавичката). Залива се със студения сок от компота.


Във варианта с компот от кайсии, изпеченият сладкиш изглежда така:


След като се охлади, сладкишът се нарязва на парчета за сервиране.

ДА ВИ Е СЛАДКО!

Няма коментари:

Последователи на моя блог: