
Поводите да се сетя за приготвянето на това ястие са два:
- наличието на пиле;
- прекрасното ми настроение.
В новооткрития във Варна КАРФУР, в петък (20.08.2010) продаваха пилета по 2,15 лв. за килограм.
Просто няма как да не купиш!
Така в хладилника ми се озова едно пиле, чакащо мига на своето сготвяне.
Реших, че хубавото ми настроение трябва да завърши с добре наредена трапеза за вечеря.
Така ще го предам и на останалите.
Започвам с основното ястие - Пиле с бира
Необходими продукти:
пиле - 1 брой
масло - за предпочитане краве, но може и с маргарин
бира - (марката няма значение) 200 - 250 мл
сол, червен пипер
Моето допълнение в конкретния случай са 2-3 гъби печурки, заради които използвах и малко чер пипер.
Начин на приготвяне:
Пилето се нарязва на парчета за порции.
Парчетата се осоляват и се нареждат в подходяща тавичка с кожата нагоре (така, както ще бъдат сервирани).
Върху всяко от тях се слага по малко краве масло/ маргарин.
Наръсва се с червен пипер.
Между парчетата от пилето могат да се сложат нарязани гъби или картофи.
Заливат се с 200-250 мл бира.
Моето пиле беше доста сочно и мазно и затова сложих само бира.
В други случаи може да се сложи и малко вода.
Пече се във фурна при температура 200 градуса до почервеняване.
След почервеняване на първоначалната страна, парчетата месо се обръщат, поръсват се с червен пипер и се запичат. Когато са готови отново се завъртат в първоначалното си положение.

Докато пилето се пече, имам време да приготвя
Салата от прясно зеле
За нея няма нужда от много обяснения:
Зелето се нарязва.
За обогатяване на вкуса и цветовата палитра се настъргва морков.
Посоляват се на вкус и се намачкват.
Поръсват се със ситно нарязана свежа целина.
Всичко това се овкусява с оцет и олио/ зехтин.


Остава ми още малко време, през което ще приготвя
Панирани печени чушки
Ще ползвам готова панировка и разбито яйце.
Нищо че върху пакетчето с панировка са обозначили само пиле, риба и кашкавал, ще приема, че наистина е универсална и следователно става и за чушки.
Първо печената чушка се натапя в разбитото яйце.
След това се овалва в панировката.
Пържи се в загрято олио от двете страни.

В допълнение към така приготвената вечеря запичам филийки хляб на скара.
За десерт - Плодова салата
В допълнение към така приготвената вечеря запичам филийки хляб на скара.
За нея наистина няма какво да се обяснява.
Просто се нарязват наличните плодове.
Насладата идва от примесените им вкусове и аромати и от готовия за консумация вид.
Няма коментари:
Публикуване на коментар